Jos van Duin

Even Voorstellen - Jos van Duin

Wie ben je en wat doe je bij High Spirits?

Hé, ik ben Jos van Duin en doe allerlei verschillende dingen binnen High Spirits, “Het manusje van alles”.

Luisteren naar de klant en deze op een zo goed mogelijke manier bedienen vind ik één van de zeer belangrijke en leuke taken die ik heb. Daarnaast hou ik me graag bezig met de creatieve en informatieve kant van de branche.

Ik fotografeer en maak video’s van zowel whisky’s als van whisky-evenementen.

Proeven en laten proeven is een “must” binnen deze branche en na tien jaar horeca kan ik dit als de beste, haha!


Hoelang werk je nu bij High Spirits?

Sinds September 2022, ben ik onderdeel van High Spirits. Het begon met een aantal dagen in de week. Na enige weken kreeg ik de kans om dit uit te breiden naar een full-time job.


Waarom Whisky?

Waarom niet?

In de periode dat ik werkend was in de horeca, heb ik altijd een zwak gehad voor producten die uit veel liefde zijn ontstaan. Denk hierbij aan mooie stukken vlees, vis, gedestilleerde dranken of wijnen. Producten met een verhaal.

Zo vind ik dit ook weer in de wereld van whisky. Elke fles heeft zijn eigen verhaal, zijn eigen afkomst en invloeden gehad op verschillende manieren. Dit vind ik geweldig en ik wil er meer van proeven.


Wat is de eerste fles whisky die je ooit hebt gekocht?

Na een heel aantal zwaar geturfde whisky’s te hebben geproefd van mij vader kwam ik op het moment mijn eerste whisky aan te schaffen. In Egmond aan Zee, geholpen door Klaas Jan Meijer, waar ik als klein jongetje kwam voor mij opa’s flesje Harteveld. Ik vroeg hem mij een rokerige zachte whisky te verkopen. Eentje om lekker van te nippen. Ik ging naar huis met de fles “Spey Fumare”. Een prachtige whisky om mijn reis mee voort te zetten als beginnende whiskydrinker.


Wat is het leukste verhaal wat je over whisky hebt gehoord?

Na een glaasje te hebben gekregen bij The Butler in Harderwijk. Werd mij gevraagd wat ik ervan vond. Een verrassend goed glas, speciaal van smaak, echt iets voor mij. We zaten gezellig te praten en ik dronk mijn glas leeg.

Oké Levi, vertel. Wat heb je voor me ingeschonken?

Nou Jos, Dit is een whisky waarbij ze Olifantenpoep hebben gebruikt in het proces.

WAT?! Olifantenpoep?


Wat hoop je ooit nog te drinken?

Voor mij is het niet zo zeer dat ik iets wil drinken. Ik wil blijven proeven en ontdekken, verrast worden! Of het nu een fles van €45 euro is of duurder. De smaakbeleving is voor mij het belangrijkste en daarna zal ik pas vragen naar een prijs. Hierna moeten we natuurlijk de vrouw des huizes om goedkeuring vragen. (Ze leest mee).


Wat is de lekkerste whisky die je ooit hebt gedronken?

De lekkerste whisky heb ik nog niet geproefd. Wanneer ik een goed glas geproefd heb ga ik weer op zoek naar de volgende. Ik blijf niet hangen aan één stijl of merk. Verbreed je horizon! Er is oneindig veel te ontdekken.

Wel kan ik je vertellen dat de stijl whisky die ik lekker vind, vol van smaak moet zijn. Het liefst mond-vullend met een zeer lange afdronk. Rokerig, rijp fruit, zoet of nootachtig.


Heb je een tip voor de beginnende drinker?

Ga naar festivals. Hier leer je veel over de verschillende merken en hun werkwijze, daarnaast kun je fantastische whisky’s proeven. Zo ervaar je de verschillen in vat-rijpingen en destillaten.

Waarom geef ik dit als tip? Nou, wanneer je weer in de slijterij om de hoek staat, dan lees je de etiketten en dan snap je dit keer wel wat ze beschrijven. Haha!


Wat is jouw whisky lijfspreuk?

Blijven proeven!

Onze whisky partners

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en evenementen