Frans Brouwer

Onafhankelijke vs. Distilleerderij bottelingen

Onafhankelijke bottelaars spelen een belangrijk rol inde whiskyindustrie. Met hun innovatieve bottelingen verhogen ze de diversiteit.Single Malts en Single Grains, die niet door hun eigenaren zelf gebotteld worden, krijgen een kans door de onafhankelijken.

Onafhankelijke bottelaars zijn dus bedrijven die vaten met whisky kopen, soms een tweede keer in een ander vat laten rijpen, soms blenden met andere Malt of Grain whisky’s, bottelen en op de markt brengen. De whisky wordt betrokken van distilleerderijen direct of via handelshuizen(Broker’s) Ze hebben zelfs hun eigen warehouse waarin ze hun vaten met whisky verder laten rijpen en opslaan.

Als whiskyliefhebber heb je eigenlijk twee keuzes: je koopt een officiële botteling van een eigenaar van een distilleerderij of je kiest voor een onafhankelijke botteling.

Het produceren van whisky draait vaak om één ding: consistentie. Daarom worden er bijvoorbeeld voor distilleerderij bottelingen meerdere vaten bij elkaar gemengd, om batch na batch dezelfde smaakte realiseren. Ook wordt vaak de keuze gemaakt de whisky, om puur cosmetische redenen, koud te filtreren. Als je whisky bottelt op een alcoholpercentage dat lager is dan 45 procent, dan kan deze troebel worden als er water of ijs bijgedaan wordt.  Het voordeel van een heldere whisky heeft dan wel als nadeel dat vetzuren, eiwitten en esters hierdoor soms ook uit de whisky gefilterd worden, die daarmee een deel van zijn smaakcomponenten verliest, en dat is jammer. Karamel kleurstof (E150a) wordt door de whiskyindustrie gebruikt om te zorgen voor batch-gelijkheid, altijd dezelfde kleur whisky.

Onafhankelijke bottelaars doen vrijwel nooit aan koude filtratie of aan karamel bijkleuren omdat juist de natuurlijke kleur je zoveel kan vertellen over een whisky. Hoe actief was het eikenhouten vat? Wat zat eerder in het vat dat is gebruikt? Hun bottelingen mogen verschillen en dat is de kracht van de onafhankelijken die ook vaker Single Cask whisky’s of Small Batch (enkele vaten samen) bottelen.

De meeste onafhankelijke bottelaars maken alles bekend, zoals op welke datum het gedistilleerd en gebotteld is en de hoeveelheid flessen die beschikbaar is. De distillatie datum mag met eenkorreltje zout genomen worden omdat er vaak meerdere runs samengevoegd worden en opgeslagen in een tank en pas op een later moment in de vaten gevuld.Vuldatum zou een betere benaming zijn maar is minder romantisch. Die datums en aantal flessen zijn natuurlijk wel heel belangrijk als referentiekader voor de liefhebber die op zoek is naar net die ene identieke of speciale fles.

Neem eens een kijkje in onze bibliotheek aan onafhankelijke bottelingen.

Onze whisky partners

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en evenementen